Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brooklyn mélyén (Brooklyn's Finest) -2009-

2012.01.14

Lélegző és vérző gettó.


Antoine Foqua rendező urat, jómagam kedvelem, mert általam komált témákkal foglalkozik, igencsak kiváló színészekkel. A Kiképzéssel Denzel Washington és Ethan Hawke mellett magának is szakmai elismerést vívott ki, majd az én nagy kedvencemmel leforgatott egy nagyon jó háborús filmet (írásom róla itt: 
http://www.filmkritikak.eoldal.hu/cikkek/haborus/a-nap-konnyei-_tears-of-the-sun_--2003-.html), Mark Wahlberg-el pedig ismét egy penge akciómozit tett le az asztalra (Orvlövész kritikám: http://www.filmkritikak.eoldal.hu/cikkek/akcio-krimi/orvlovesz-_shooter_.html).

brooklynsfinest-snipeschead.jpgEzúttal több főszereplővel és több szálon futó történetekkel mesél egy zárt világról, méghozzá a brooklyni "erdő" sűrűjéről. A feketék többféle helyzetét korábban is bátran bemutató afro-amerikai rendező most is biztos kézzel irányította a neves színészeket mozijában. A film sava-borsát az adja, hogy az általa bemutatott karakterek realisztikusak és mindegyiknek bemutatja a hátterét, amivel ezáltal tudunk azonosulni.
Zsaruk-bűnözők, jók-rosszak, fehérek-feketék...ez soha nem ilyen egyszerű. A határok elmosódnak, majd kitisztulnak és így váltakoznak újra és újra.


(A film magyar feliratos előzetese, penge kis zenével a háttérben.)

A kedvenc karakterem az Ethan Hawke által alakított rendőr, aki nem, csak a rossz fiúkkal küzd, hanem a saját maga erkölcsi normájával, gondjaival, családfői felelősségével és a lelkiismeretével is. Alakítása olykor hűvös, olykor pedig a szemei szinte tűzben égnek.
Don Cheadle figurájának az őrlődés adja az igazi erejét, már ő sem tudja ki is pontosan és, hogy amelyik oldalon áll az jó-e, vagy sem, mert van a törvény és van az emberi fontossági sorrend. Wesley Snipes és az ő közös jelenetei nagy erősségei a filmnek, mind a 2 színész megmutatta, hogy bizony tudják mi az a színész mesterség. (Itt jegyezném meg, hogy mellék szerepekben is olyan arcok jeleskednek, mint Lili Taylor és Will Patton, akik tovább színesítik az amúgy is erős alakítások sorát.)
brooklyn-gere-and-hawke.jpgA végére hagytam Richard Gere karakterét, a zsaruját, aki 1 hét múlva nyugdíjba megy, gyakorlatilag a film is ennyi időt mutat be nekünk. Az ő figurája a legszótlanabb, mégis talán a legbeszédesebb. Kiégett, a kapcsolatai tönkrementek, egy kurva az egyetlen barátja, várja a halált és zombiként téblábol a leszerelésig, majd történik valami, ami jelzi, hogy mégiscsak érző emberi lényről van szó.
A cselekmény végig izgalmas marad, a külön futó szálak olykor összefonódnak, és az akciók nagyon tetszetősek. A fényképezés letisztult és szinte minimalista, a vérengzések hatásosak, a kamera pedig nem rángatózik, ami nagyon jót tesz ennek a légkörnek, mivel a zene mellett a helyszín is külön tényezőként dobja meg a mozit. Brooklyn él és lélegzik, és talán nincs benne sok újdonság, és több filmből is van benne apróbb(?) átcsempészés, mégis erős lábakon áll.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.