Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éli könyve (Boof of Eli) -2010-

2010.06.09

Támad a "vak végzet"


A Hughes tesók majdnem egy évtizede forgattak legutóbb filmet, akkor egy nagyon ütős mozit raktak össze egy briliáns Johhny Deppel a főszerepben(A pokolból). Ezúttal szintén egy világsztár került a filmjük középpontjába, a kiváló fekete színész, Denzel Washington személyében.
Kép A film legnagyobb erőssége az első 20 perc, mely roppant erőteljes hangulatot teremt a mozinak. Egy poszt apokaliptikus környezetben mutatja be "egy vándor átlagos napját", nincsenek beszélgetések, nincsenek a szó szoros értelmében vett akciók, és ami a legmeghatározóbb az egészben, hogy nincsenek színek sem, Don Burgess fényképezése nagyszerű, szinte csak szürke tónusokkal dolgozott, ami a mélységet és a borongós hangulatot tovább fokozza.
Washingtonnak nem ez élete szerepe az biztos, de ezt a karakterét is kirázza kisujjból amennyire szükséges.
A történet az egyik részről emészthető, mert mint "mondtam" kiválóan indul, másik részről azonban úgy éreztem, hogy túl komolyan veszi magát nagyon sok esetben, pedig ezt a sztorit inkább éreztem "B"-s poszt apokaliptikus akciófilmnek ,mintsem drámainak, pedig úgy éreztem, hogy ezt bele akarták erőltetni. Véleményen szerint ezt a filmet úgy lehet igazán élvezni, ha nem vesszük komolyan, mert sok benne a logikai baki és a történet vezetése is kiszámítható a legtöbb helyen, nem pedig drámai.
Kép Picit hatásvadász érzet ellenére is olykor bizony hatásos tud lenni a film, a forgatókönyv bizony néhol blődsége ellenére is tartalmaz kiválóan megírt párbeszédeket. Kapunk erősítésként egy kiváló karakterszínészt is, mint hataloméhes "zsarnokot", akit Gary Oldman formál meg, aki azon kevés színészek közzé tartozik, akiknek a "jófiú" és a "gonosz" karakterek megformálása is jól áll, most sincs ez másként, alakítása kifogástalan. Ezt azonban nem lehet elmondani a fiatal Mila Kunis kolléganőjéről, aki bár nagyon csinos hölgy, de annyira kidolgozatlan a karaktere, amit ráadásul élettelen alakítással tölt meg, hogy inkább zavaró a jelenléte a filmben, csinos popója ellenére is.
A filmben az akciók, amik még nagyon tetszettek, pörgősek, az effektek és vágások pedig illenek a sivár világhoz.
A hit erejének moziba préselése először jó dolognak tűnt, aztán úgy ráültek a témára, hogy már kicsit kínos lett a film végére, és átfordult giccsesbe. 
Tehát összefoglalva azt tudom javasolni, hogy nyugodtan próbáljatok szerencsét a filmmel, de próbáljátok lazán felfogni, és ne véresen komolyan, mert akkor egész szórakoztató akciófilmet kaptok egy leamortizált jövőképpel karöltve.


Értékelés: 7 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.