Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Féktelenül (Speed) -1994-

2012.06.27

A sebesség a maximumon!


Jan De Bont több, mint egy évtizedes sikeres operatőrködést zárt le azzal, hogy beült a Féktelenül című film rendezői székébe, mint elsőfilmes. A Vadászat a Vörös Októberre! és a Halálos fegyver 3 után végre nem csak a kamera volt a kezében, hanem az irányítás is. A főszerepre megkapta az akkor éppen 30 éves Keanu Reeveset, aki nagyszerű kondiban volt. Volt is rá szüksége, ugyanis a drága forgatókönyvíró, Graham Yost (szintén elsőfilmes író) minden idők egyik legpörgősebb és legizgalmasabb forgatókönyvét dobta össze.


(A film előzetese)

A történetben a "világ két legtökösebb zsaruja" (ahogy Hopper mondja a filmben) igyekszik kimenteni egy csapat liftbe zárt túszt egy felhőkarcolóban, ahol a merénylő bombákkal felszerelve bármire képes. Jack, a főszereplő és társa Harry, akit Jeff Daniels alakít beleköpnek a levesébe és nemcsak a túszokat szabadítják ki, de úgy hiszik, hogy a "terroristával" is végeztek. Ámde "az élet nemcsak játék és mese", mert a gonosz "hókuszpók" bizony visszatér és még elszántabban törekszik arra, hogy megkapja az ő "jól megérdemelt" prémiumát. Dennis Hopper briliánsan alakítja a megszállott és zseniális elméjű gonosztevőt. 
Rákényszeríti Jack-et, hogy szálljon fel egy buszra, melyre bombákat szerelt és ha bárkit leszállít róla, vagy a sebesség 50 mp/h alá esik akkor levegőbe repül az egész. A buszon megismerkedik (és bensőséges viszonyba kerül) egy csinos hölggyel, akit Sandra Bullock játszik, nagyon kellemes párost alkotnak Reeves-el a képernyőn. 
speed.jpgA történet agyafúrt és feszültségekkel teli, a hős és antihős igyekszik, mindig rájönni, hogy mit akarhat a másik. Igazi macska-egér párharc, váltakozó szereposztásban. A Die Hard 1 egykori operatőre nagyszerű munkát végzett a színészekkel és a stábbal közösen, szintén ebben a filmben megismert hangmérnök, Stephen Hunter Flick a Speddben is mindent beleadott, jutalma egy megérdemelt Oscar szobrocska lett. 
Minden elem a helyén vérpofi az egész, nincs amibe kivetni valót lehetne találni. Mark Mancina zenéje megával ragadó, a dallamok jellegzetesek , bármikor is nézzem meg a filmet, a felcsendülő főtémát hallva elfog a libabőr, tökéletes. A látvány a korhoz képest kiváló, néha talán kicsit kilóg a lóláb 1-1 jelenetnél (a busz 15 méteres ugrása... mintha egy rámpán száguldó rakéta lőné ki), de, hát akciófilm esetében kellenek az extrém dolgok. Egy szó, mint száz minden idők egyik legjobb (és legtökösebb) akciómozijával van dolgunk, mely ellenáll az idő vasfogának!

Értékelés: 10 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.