Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ellenség a kapuknál (Enemy at the Gates) -2001-

2009.11.04

Western párbaj a 2. VH-ban "orosz" módra

 

Jean-Jacques Annaud 2001-ben nagy fába vágta a fejszéjét és egy igazi háborús drámával megspékelt filmet akart készíteni ,melynek nemcsak a rendezője ,de a forgatókönyvírója és az egyik producere is saját maga volt. Bizony roppant "dúrva" anyagott készített az oroszországi Stálingrád városában játszódó eseményekből.
Kép Az éppen felfutóban lévő és az A tehetséges Mr. Ripley-ben nyújtott színészi teljesítményéért minden elismerést megérdemlő Jude Law-ra eset a választás, mint főszereplő, aki egy "hőssé" kikiáltott mesterlövészt játszik a műben.
A háború bemutatása az orosz részről történik, nagyon aprólékos és nagyszabású eszközökkel. A robbanások, lövések, hanghatások, mind-mind a helyén vannak.
A történet szépen fel van építve, bár én a szerelmes részeket néha kicsit többnek éreztem a kelleténél, dehát ez legyen az én hibám. A női főszereplő karakterében Rachel Weisz brillírozik ,az ilyen szerepek igazán jól állnak neki. Melletük ott van még Joseph Fiennes ,aki szintén kellemesen alakít és a Hruscsovot alakító Bob Hopkinsra, valamint Ron Perlmanra sem lehetett panasz. 
Kép És egy valakit szándékosan a végére tartogattam, méghozzá az igazi nagyágyút ,aki mikor képen van mindent visz, Ed Harris-ről van szó, aki olyan elemi erővel adta a náci mesterlövész König őrnagyot, hogy az embernek pislognia is alig marad ideje annyira megával ragadó az alakítása. A 7 év Tibetben rendezője pedig az összes színészt és látványelemet a kezében tartotta ,drámai hatások ,szex, feszűltség, kétségbeesés mind tökéletes egyveleget és hangulatot ad a filmnek. 
Kép A közepe felé talán kevesebb feszűltséget és némi lassulást kapunk, de a drámai rész többnyire kárpótol minket érte. A "hős" lelkivilágának ábrázolása folyamatosan reflektorfényben van ,így nagyszerűen tudunk vele azonosúlni. A 2 klasszis shooter párbaja pedig akkár a "klasszikus" jelzőt is megkaphatja. Némi ingázás az érzelmek között persze néhol fúrcsa hatásokat eredményez ,de 'igaz történet' révén teljesen átérezhető és elgondolkodtató képekkel leszünk gazdagabbak ha megnézzük a filmet.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.