Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pánikszoba (Panic Room) -2001-

2009.08.10

Ápol és eltakar, vagy mégsem?


Pánikszoba - egy hely amely megóv, Pánikszoba - egy hely amely fogságban tart, mindkettő lehet ??

Nah, erről majd később.

Kép Tárgyunk alanya egy roppant egyszerű alapkoncepcióból indul, egy anya és lánya beköltözik hatalmas és új otthonukba. Ez azonban tartogat nekik egy kis meglepetést, annyit még ellehet árulni, hogy betörők érkeznek, hogy megkaparintsák amiért jöttek. A mindig hiteles Jodie Foster tökéletesen hozza most is az aggódó és lányáért mindenre képest anyaoroszlánt. A "profi" tolvajok "eszét" Forest Whitaker alakítja, természetesen jól. A többi színész aki feltűnik szintén nem okoz csalódást.
A történet középpontjában egy Pánikszoba áll, ahol az egyik fél oltalmat keres, a másik pedig a gazdagságuk forrását, de egyszerre nem lehetnek mindketten benne, vagy mégis ? A forgatókönyv bizony ad nekünk néhány izgalmas fordulatot és nem kevés agyalnivaló percet, hogy vajon mi mit csinálnák éppen, bármelyik fél helyzetében, kinek mi jutna eszébe, hogy megússza az estét, a másik oldalt, hogy este már gazdagon léphessen le. Vannak itt érzelmi befolyásolások, veszekedések és emberi határvonalak, kinek mi az ami belefér a normái közzé. A filmet David Fincher rendezte akit már jól ismerhetünk olyan "tutifilmekből", mint a Hetedik, Játsz/Ma, vagy a szintén kultfilm Harcosok Klubjából, bizony ezektől a filmektől ez most elmarad, de nem kell most sem szégyenkeznie, mert amit ki lehetett hozni a műből azt most is kihozta. A feszültséget most is nagyszerűen ábrázolta, lassítások, elhalkítások, árnyékkezelés mind-mind a repertoáron, méghozzá vérpofin. Az operatőrök is kifejezetten ötletes kamerakezelést mutattak be, a házak közötti "kamerabujkálások" és a helyiségek közötti váltásaik nagyon hangulatosra sikerültek.
A zene szintén dicsérhető, dehát a Gyűrűk Urával 3 Oscart bezsebelő Howard Shore-tól nem is várhat mást az ember, nem mondom, hogy hallgatnám külön is, de a filmhez passzol.

Kép Tehát most akkor kinek menedék egy Pánikszoba és kinek nem? A válasz, hogy nekünk(nézőknek) mindképp (jó értelembe vett)"börtön", mert nem hagy szabadulni a film végéig, mert bár sejthető, hogy mi lesz a vége, azért nemcsak az egyik oldalnak lehet ám itt szurkolni kérem! Tehát nem egy kimagasló és bármikor elővehető mozi, de kifejezetten izgalmas és ha pár év múlva elfelejtetted, simán berakhatod újra, mert nem fog csalódást okozni.


Értékelés: 8 pont
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.