Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Temetetlen múlt (What Lies Beneath) -2000-

2009.09.03

Van amit nem lehet eltemetni.


Adott egy Oscar-díjas rendező, aki véleményem szerint bármely műfajba is kóstoljon bele egész egyszerűen: Nem tud hibázni! A filmtörténeti klasszikus Gump, a sci/fi különféle etalonjai: A vissza a jövőbe trilógia és A kapcsolat, valamint máig az egyik legjobb feketehumorral ellátott trhiller/komédia, a Jól áll neki a halál mellet  ez a briliáns elme (aki köztudottan nagyon szereti a sejtelmes és félelmet keltő filmeket is) le akart tenni egy igazán komoly thrillert az asztalra, lássuk mi lett belőle.

Kép

A történet főszereplői egy házaspár, akiket Harrison Ford és Michelle Pfeiffer alakít, mondanom sem kell, a hozzájuk megszokott hiteles és tökéletes profizmussal. Tehát Norman és Claire Spencer beköltöznek a férfi apjának egykori házába ,hogy nyugodt környezetben éljenek ,ám a nő egyre fúrcsább dolgokra lesz figyelmes. A forgatókönyv véleményen szerint nagyon aprólékos, precíz és agyafúrt. A film első felében igencsak alhúzták előttem a mézesmadzagot. A furcsa szomszéd és különös esetei ugyebár... (Azaz sokáig nem is tudni mire és kire megy ki a játék.)
Kép A "szellemlátogatások" bemutatásától szinte felállt a szőr a hátamon ,annyira "finomak" ,mégis végig feszűltséggel teliek. De előre figyelmeztetek mindenkit, itt nem a brutális megnyílvánulásokon van a hangsúly, hanem a gyönyörűen megkomponált és felvezetett 'hírtelen jeleneteken'. Én bizony meg-megrezdültem mikor először láttam a filmet. A Roger nyúl a pácban rendezője bizony ebben az esetben is érti a dolgát, igazi klasszis megoldásokat láthatunk ,amit azóta számtalan hasonló témájú thriller átvett és próbált utánozni. Csak néhány példa amire érdemes figyelni megvalósítás szempontjából is: a tükrök alkalmazása, az árnyékok fontossága és a fényképezés nagyszerű megoldásai ,azok a kameraforgások illetve mozgások, hogy mikor mit lát az ember, hát nehéz rá szavakat találni. Ismét együtt dolgozott a rendezővel Don Burgess operatőr, aki, mint már említettem nagyon jó munkát végzett.
Fordot élete első negatív szerepében igazi felüdülés volt látni, az aggódó és néhol bolondnak tűnő Pfeiffer szintén nagyszerű választás volt.
A film előrehalandása kicsit talán lassú ,de korántsem unalmas. A vége felé pedig az izgalom is a tetőfokára hág. (A kádas jelenet máig emlékezetes a számomra.) Picivel több házon kívüli jelenetnek viszont én személy szerint örűltem volna. Ami egyébként még fokozza a jó kis hangulatot és mégtöbb feszűltséget teremt az Alan Silvestri sokadik kiválló zeneszerzése. 
Kép A látvány szempontjából is helyén van a film, ami azt a kevés effektet illeti azok is jók. (Bár azt máig nem értem ,hogy 2000-ben, mire is költöttek 100 millió $-t a filmben, mert a színészi gárda sem volt nagy, bár tény, hogy két világsztár van a filmben, de mint "akció" nem sok minden törik, rombolódik le, vagy hasonlók, de mindegy is, ez legyen a Zemeckisék "titka".) Mindenesetre a film hangulatilag nagyon jó, bár egy-két apróság azért nem tetszett benne, mivel néhol önismétlés hibájába esett a mű. Többszöri nézésre csak úgy "ajánlott" ha 1-2 év eltelik a megnézések között. Tehát véleményem szerint egy egyedi és nagyon kellemes thrillerrel állunk szemben, mely bár néhol épít a klissékre, de többnyire eredeti marad és időtálló.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Dunakeszi Vasút u.1.

(Kutliar Mária , 2017.01.02 22:03)

Ennyi helyesírási hiba egyetlen ki nyúlfarnyi írásban, "kiváló" teljesítmény!

alexter@freemail.hu

(Rovar, 2012.01.14 15:28)

Teljesen egyetértek ezzel a kritikával.
A rendező Zemeckis, Ford negatív szerepe, a kamerabeállítási trükkök, a zene, és Michelle Pfeiffer tökéletesem elég, hogy bármilyen témájú, tartalmú thrillert élvezhetőnek tartsunk.
A negatív kritikákkal nem kell foglalkozni, mert sok a hozzá nem értő emberecske, akik szeretnek lehúzni filmeket. Jó étvágyat nekik az ebédhez.
Csak ennyit:)

Re: alexter@freemail.hu

(Boka10, 2013.09.06 10:24)

Lakjanak jól! :)