Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az oroszlánkirály (The Lion King) -1994-

2010.02.28

Király született!


1994-ben a szüleim elvittek egy 6 és egy 8 éves kisgyereket a moziba, mivel bátyám van, így nem nehéz kitalálni melyik voltam én. :)
Nos akkora élményben, mint ennek a mesének a megtekintése családommal kevés volt életemben ez biztos. A rajzfilm technikai újításokkal volt tele, de a nagy része persze az akkor még hagyományosnak mondható kézzel rajzolást használta elsősorban. 
Kép A látvány magáért beszél, tökéletes. Nem egyszer maradt szárazon a szemem a moziban, mivel a pislogást luxusnak éreztem eme remekmű láttán. Persze bevallom azért nem úsztam meg száraz szemekkel a mesét, gondolom mindenki tudja miről beszélek. Üdítő bevezetésben egy csodaszép világot ismerhetünk meg és kiváló karaktereket, megszereti őket az ember, nem is tehet mást. A gnú csordának a lerohanása pedig filmtörténeti szempontból sem egy elhanyagolható jelenetsor. 
KépA kellemes mókázást és a giccsmentes drámaiságot zseniálisabbnál zseniálisabb zenék teszik maradandóvá és megunhatatlanná. Elton John, Tim Rice és Hanz Zimmer jutalma nem is maradt el, 2 Oscart is hazavihettek a dallamokért cserébe. A film zenéi azóta világhírűekké váltak, a mesével együtt. Bármikor hallgathatóak és élvezhetőek. A nyitódal a "Circle of Life" (magyar előadásban: Az élet az úr), a "Can you feel to love tonight" (Érezd a szív szavát) telis tele érzelemmel és áhítattal, míg a "Hakuna Matata bohósága miatt megunhatatlan. Itt jegyezném még, hogy akár eredeti, akár magyar nyelven nézzük a filmet nagyszerű élményben lesz részünk, a szinrkonhangok és dalok a honi előadásban is nagyon magas színvonalúak, angolul pedig akkora nevek gondoskodtak a szórakozásunkról szinkronhangként, mint Matthew Broderick, Jeremy Irons, Rowan Atkinson, Whoppy Goldberg, vagy éppen az aduász James Earl Jones, ő volt rám a legnagyobb hatással.
Mit is mondhatnék még minden idők egyik legjobb (számomra A legjobb) egész estés meséjéről ?? Olyan kliséket, hogy Timon és Pumba haláli fazonok, hogy kevés annyira megrázó és szomorú pillatna akad a filmművészetben, mint Mufasza halála, vagy hogy Zordon karakterét a mesevilág Darth Vederének tartom stb... érzésem szerint felesleges ecsetelni.
Mindenesetre azóta is hálás vagyok a szüleimnek, hogy akkor egy életre "megfertőztek" ezzel az élménnyel, gyermekkorom egyik meghatározó meséjével, melyet ma is bármikor örömmel veszek elő és nézek meg ugyanolyan ámulattal, mint sok-sok évvel ezelőtt kiskölökként. Köszönöm Simba, hogy Király lettél!

 


Értékelés: 10 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Válasz cantrinak

(Boka Gábor, 2010.04.14 09:52)

Igen az, a Szépség és a Szörnyetek, valamint a Herkules amit ide sorolnék még.

cantri@freemail.hu

(cantri, 2010.04.13 20:32)

Ez a mese igazi klasszikus, nálam is a 100%-osok szűk elitjébe tartozik. Maximum a másik nagy kedvenc mesém, az Aladdin veheti fel vele a versenyt.
Szép írás! ;)