Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hibrid (Splice) -2009-

2011.08.15

Teremtés, vágy, vezeklés


Vincenzo Natali filmje sokak számára nehezen befogadható témával foglalkozik, így az érzékenyebb lelkűek szerintem kerüljék. Ez persze nem azt jelenti, hogy értéktelen lenne, sőt műfaját néha túlhaladva drámai értékeket és fontos kérdéseket vázol fel számunkra. Sok tekintetben a korábbi Cronenberg filmeket idézi a Hibrid története.
wat.jpgA középpontba egy férfi és egy nő áll eleinte, akik nem, csak a magánéletben alkotnak egy párt, hanem a munkahelyen is, ami nem éppen átlagos. A tudósok szeretnének bizonyítani a világnak, sőt olykor a saját egójuknak is. Létrehoznak egy új fajt, mely ugyan eléggé különbözik az embertől, mégis értelmes és tanítható.
Valami fontosat alkotni, azt szeretni, vagy elpusztítani, mind-mind érzelemmel teli dolog, a kis lény pedig figyel és fejlődik. Az anyai befolyás mikor csap át birtoklási vággyá? Egy "állatot", mikor kezd el embernek tekinteni egy gyermekre vágyó férfi? És igazából a film legnagyobb pozitívuma az, hogy hagyja kétségek között őrlődni a szereplőit, nem ítélkezik egyik oldal felé sem, ahogy a szereplők sem jók, vagy rosszak, egyszerűen emberek, akik gyarlóak, de képesek a feltétlen szeretetre is, és pont ezek miatt a húzások miatt a nézőt is bizonytalanságban tartja az egykoron a Kockával berobbanó író/rendező. A probléma talán a picit kiszámítható cselekménymederrel van, valahogy kevés a váratlan húzás, szóval a sci-fi univerzumot azért nem forgatja fel alapjaiban, de legalább nem visszahúzódó stílusban tálal elénk egy drámai filmet.
splicereview.jpgNő, férfi és hibrid vágyai és pálfodrulásai, ész, logika és szenvedély váltakoznak a moziban, ahogy manapság kevesen mernék bemutatni. A vége felé már átcsap egy kicsit a horror irányába is, itt éreztem némi bizonytalanságot és összecsapottságot a stáb részéről, nem, csak a zene nem ad hozzá semmit az atmoszférához, de már a történet is kezd kevésbé gondolkodtató irányba elmenni, viszont kárpótlásul kapunk egész nyomasztó és véres jeleneteket, sőt megrázó végkifejletet is.

Értékelés: 8 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.