Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Transformers -2007-

2009.11.22

Megérkeztek az alakváltók!


Michael Bay és Stephen Slielberg elhozta nekünk az űrből érkezett alakváltó robotokat. Hurrá! gondolhatnánk és részben egyet is lehet vele érteni. A Bad Boys-al és a Sziklával megalapozta akciófilmes rendezői tekintélyét Bay, aki most valami újba vágta a fejszéjét.
Spielberg produkciós felügyelete alatt összedobta az egyik leghíresebb, a Hasbro cég által gyártott  figurájának a Kép Transformerseknek az első élő szereplős akciómoziját.
A főszerepben az Indiana Jones rendezőjének egyik kedvence díszeleg, azaz Shia LeBeouf, akinek a játéka korához képest is "csak" átlagos. Kapunk még a mellékszerepekre olyan neveket, mint a rutinos öreg róka John Voight, akinek ritkán irritált ennyire a jelenléte egy filmben, valamint a most is igen "furcsa" alakot megformáló John Torturro is, aki most is megmosolyogtatott.
Hoollywood pedig felfedezett magának egy új szexszimbólumot Megan Fox személyében, nem kell ecsetelnem különösebben férfitársaimnak, hogy jelenléte nem a színjátszása miatt marad emlékezetes ugyebár xD. Anthony Anderson pedig annyira hihető csúcshekkernek, mint az, hogy Robert Pattison valaha Oscart fog kapni. Akit talán a legjobban megkedveltem az emberi karakterek közül az egy katona, Lennox volt.
Kép Az emberi tényező inkább a film első felében lévő szerepe miatt, főleg poénokból áll ,és meg kell hagyni el lehet rajtunk mosolyogni. Aztán persze a robotok előrenyomulásával komolyodik a helyzet és meg kell menteni az embereket a gonosz autobotoktól, akiknek a vezetője Megatron, aki keresi az ősi kockát, hogy elpusztítsa vele a számára "nem kívánatos" elemeket. Persze akadnak ,akik a mi oldalunkon szálnak velük harcba, mégpedig Optimus fővezér és csapata, akik azért jöttek a Földre ,hogy véget vessenek a kockáért folytatott harcnak. A kedvenc "robim" (és szerintem nem vagyok vele egyedül) Űrdongó, aki Shia mellett "téblábol", míg meg nem érkeznek a társai, barátságot köt ember és gép(persze élő organizmus, de mégiscsak gépek).
Az Armageddon rendezője továbbra is azt csinálja, amihez ért, sőt... Ismét pusztít, rombol, lő, amortizál és amit még el lehet képzelni és robbantással kapcsolatos azt ő megadja nekünk. A szokásos rá jellemző helikopter "lassítása" sem marad el ezúttal sem.
Kép A történet nem nagy szám, sőt elég gyermeteg olykor, de viszonylag szerethető, és nem idegesítő. Az effektek zseniálisak és nagyszabásúak, a hangokkal együtt nem volt érdemtelen az Oscar jelölések száma (3). A színészek teljesítménye alig éri el az átlagos szintet, ahogy nálam a zene sem váltott ki semmiféle extra hatást. Amivel viszont a legnagyobb csalódást okozta a mozi az a fényképezése. A Szállító 2 operatőre iszonyú csapkodó kamerakezelést vitt véghez, amitől néha alig látunk valamit a nagyszerű akciójelenetekből. (Valahogy megértem, hogy miért nem őt kérték fel a 2. részre ezután.) Ami a hátán viszi a filmet az az akciók, melyeknek a hangulata és megvalósítása elsőrangú, a többivel pedig lehet foglalkozni, de nem igazán érdemes, amire készült maximálisan hozza. A film végén lévő Linkin Park - What I've done címü szám felcsendülése pedig telitalálat (lévén, hogy kedvenc együttesemről van szó).


Értékelés: 7 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cantri@freemail.hu

(cantri, 2009.11.29 16:15)

"Anthony Anderson pedig annyira hihető csúcshekkernek ,mint az ,hogy Robert Pattison valaha Oscart fog kapni."

Ez a hasonlat telitalálat! XD